Αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων από 2% στο 4% παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των γεννήσεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιγεννητικής Ιατρικής του Αρεταίειου νοσοκομείου κ. Ν. Βιτωράτο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα για το 2011 ήταν 106.777, εκ των οποίων 54.990 ήταν αγόρια και 51.787 κορίτσια. Οι θάνατοι ήταν 110.729, εκ των οποίων 57.972 ήταν άνδρες και 52.757 γυναίκες.
Τα παραπάνω στοιχεία συσχετίσθηκαν με την οικονομική κρίση και με τους προβληματισμούς των ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας στη σημερινή κοινωνία.
Ωστόσο, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση πολλών γυναικολογικών προβλημάτων, όπως επεσήμανε σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, η οποία είναι στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς.
Όπως είπε ο κ. Κρεατσάς, ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στην ζωή τους. Ωστόσο, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως: η εξέταση κατά Παπανικολάου, η ψηφιακή μαστογραφία, κ.λπ. Επιπλέον με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.
«Η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες υγείας των γυναικών και να βοηθά στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας», επεσήμανε κλείνοντας ο καθηγητής.
Ανθή Αγγελοπούλου
