Έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ΣΦΕΕ Business Day, στο αμφιθέατρο της εταιρίας Janssen-Cilag έχοντας και πάλι μεγάλη συμμετοχή. Το ΣΦΕΕ Business Day λειτουργεί ως ένα «εργαστήριο» για την σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας την πεποίθηση ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει κεντρικό άξονα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα επενδύοντας σε ταλαντούχους νέους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας αυτής της μεγάλης βιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του άνοιξαν και φέτος τις πόρτες τους. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες επενδύουν στους νέους της χώρας που τη δεδομένη στιγμή μαστίζονται από την ανεργία, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ενός δυναμικού επαγγελματικού ξεκινήματος σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, μέσω προγραμμάτων έμμισθης εξειδίκευσης.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Άκης Αποστολίδης, μεταξύ άλλων, είπε απευθυνόμενους στους νέους: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι το άγχος όλων σας είναι να βρείτε δουλειά ανάλογη με την εκπαίδευσή σας. Ο κλάδος του φαρμάκου έχει ανάγκη από μια σειρά σημαντικές επιστημονικές ειδικότητες, αλλά ακόμη περισσότερο από κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ στο πλαίσιο της ανάπτυξής του συνεχώς δημιουργεί νέα επαγγέλματα επενδύοντας στην ανάπτυξη των στελεχών μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων, στον κλάδο της παραγωγής φαρμάκων εντοπίζονται 31 διαφορετικές ειδικότητες/επαγγέλματα. Θα σας προέτρεπα, ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι τόσο πιο δύσκολα, να τολμήσετε ένα άνοιγμα επιλέγοντας τα πολυάριθμα προγράμματα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης και πρακτικής άσκησης που προσφέρουν αρκετές εταιρίες του κλάδου μας».
Με θεματολογία που κάλυψε βιωματικά την πορεία προς την επιτυχία διευθυντικών στελεχών, τις ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε εταιρείες, τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία μεγάλων εταιριών του κλάδου, τα επιχειρηματικά μοντέλα που κερδίζουν έδαφος και τις προοπτικές επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στο Φαρμακευτικό Χώρο, οι διακεκριμένοι ομιλητές- στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ανέδειξαν την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική του Κλάδου, απευθύνοντας πρόσκληση στους νέους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων να «σκεφτούν» για το χώρο της Υγείας, δίνοντας παράλληλα πρακτικές συμβουλές για μια επιτυχή καριέρα.
Η βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν απόλυτα εντάσεως εργασίας κλάδο, ο οποίος τρέφεται, αναπτύσσεται και συντηρείται από τις ιδέες και την ευρηματικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Η ανάγκη για συνεχή συνδυαστική σκέψη και για πειραματισμό, οδηγεί τον κλάδο σε μια αέναη τάση να απασχολεί όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, έχοντας πάντα ανοιχτό το πεδίο του για συνεργασίες. Βασισμένη στην επιστήμη, ήτοι στην εμβάθυνση της γνώσης, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν τομέα όπου η ανθρώπινη εργασία μετουσιώνεται σε θεραπεία και άρα ζωή. Όπως άλλωστε τόνισε και ο κ. Αποστολίδης: «Ο κλάδος μας είναι ‘εξαρτημένος’ από τη διαρκή αναζήτηση της καινοτομίας αποτελώντας βασικό παράδειγμα κλάδου δια βίου μάθησης. Παράλληλα στις επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται μερικά από τα πλέον λαμπρά μυαλά από το χώρο της επιστήμης αλλά και των επιχειρήσεων και η εμπειρία τους αποτελεί πολύτιμο εργαλείο. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των θέσεων εξειδικευμένης απασχόλησης, για παράδειγμα στους τομείς της ακαδημαϊκής κοινότητας ή των κλινικών μελετών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη μπορεί να αποτρέψει τη «διαρροή εγκεφάλων» προς το εξωτερικό».
Στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει περίπου 13.500 θέσεις εργασίας, όμως οι προοπτικές για την αύξηση του αριθμού αυτού είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σε αυτό το δυναμικό ένα μεγάλο ποσοστό είναι επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από τη διασύνδεση τους με την παραγωγή μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Η διεύρυνση των επενδύσεων σε έρευνα κα ανάπτυξη και ειδικά στο χώρο των Κλινικών Μελετών είναι μοχλός αύξησης της απασχόλησης και γι’ αυτό τόσο οι εταιρίες όσο και ο ΣΦΕΕ στο σύνολο των δράσεων επιδιώκει και παλεύει για την εξέλιξή του.
Παράλληλα, στο χώρο της παραγωγής η αύξηση των επενδύσεων σε παραγωγικές εταιρίες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί για την αξιοπιστία τους διεθνώς, ανοίγει μια σειρά από νέες θέσεις απασχόλησης. Θέσεις οι οποίες μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω από τις έμμεσες επενδύσεις ξένων εταιριών σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική παραγωγή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολυεθνικών για outsourcing υπηρεσίες.
«Κι αυτό θα γίνει αν η Πολιτεία κατανοήσει τη δύναμη που έχει στα χέρια της, δίνοντας κίνητρα στην φαρμακοβιομηχανία, στις ελληνικές και στις πολυεθνικές εταιρίες, κίνητρα που θα καταλήξουν σε εσάς με νέες θέσεις εργασίας, για να την απογειώσετε με καινοτόμες ιδέες στην έρευνα αλλά και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας», όπως υπογράμμισε και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
