Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 10:04

Ο νέος ΦΠΑ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ιδιωτικές κλινικές

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών στους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, επισημαίνει ότι η επιβολή του νέου ΦΠΑ 23% στις Ιδιωτικές Κλινικές όχι μόνο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ αλλά θα δημιουργήσει και αθέμιτο ανταγωνισμό με τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας τα οποία απαλλάσσονται από αυτή την επιβολή.

 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν, η μετάταξη του ΦΠΑ από 13% σε 23%, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. ευρώ, σε προϋπολογισμό δαπανών 188,50 εκατ. ευρώ, με υπολογιζόμενες υποβολές τιμολογίων περίπου 380 εκατ. ευρώ.

 

Επειδή η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα και προστριβές στις σχέσεις των συναδέλφων τους με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες λόγω πραγματικής αδυναμίας, που οφείλεται στο πραγματικό γεγονός της μη έγκαιρης είσπραξης του Φ.Π.Α. από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παρακαλούν τους δύο υπουργούς να αποδεχτούν την πρόταση τους για ένταξη σε επικείμενο Νομοσχέδιο Διάταξης παρόμοιας με αυτή που έχει προβλεφτεί για τους εργολήπτες Τεχνικών έργων σε ακίνητα του Δημοσίου.

 

Ειδικότερα, ο Νόμος 4281/2014 (ΦΕΚ 160 Α 8-8-2014) που τροποποίησε το Νόμο 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) ενέταξε στα ειδικά καθεστώτα του άρθρου 39Α με απαλλαγή από το ΦΠΑ τα τιμολόγια εκτέλεσης τεχνικών έργων σε ακίνητα του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 του Ν 4281/2014 προστέθηκε στο άρθρο 39Α του Ν 2859/2000 παράγραφος 4 ως εξής:

 

«4. Στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2β, προς αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια των προεδρικών διαταγμάτων 59/2007 (Α΄ 63) και 60/2007 (Α΄ 64), υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω αρχές είναι κύριοι των έργων και υποκείμενοι στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης, ο φόρος καταβάλλεται από τον λήπτη. Ο υποκείμενος που εκτελεί τις εργασίες του προηγούμενου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά « Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης.»

 

Η διάταξη αυτή απαλλάσσει τους εργολήπτες από το Φ.Π.Α. κατά την έκδοση των τιμολογίων έργων προς Δημόσιους Φορείς.

 

Πιστεύουν λοιπόν, ότι θα ήταν δίκαιο να υπάρχει παρόμοια μεταχείριση των Ιδιωτικών Κλινικών για τα Τιμολόγια που εκδίδουν έστω μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου δε ότι ο Οργανισμός καθυστερεί πάρα πολύ να τους πληρώσει, ενώ αυτοί αποδίδουν κάθε μήνα τον ΦΠΑ, είτε συμψηφίζει χωρίς να πιστώνει, τον αναλογούντα ΦΠΑ με τα μέτρα των Rebates and Claw Back .

 

Άλλη λύση θα ήταν να αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ τον ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών όταν πληρώνει τον αντίστοιχο μήνα, παρακρατώντας ισόποσα από τους παρόχους. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, ο ΦΠΑ προς τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια μεταφορά ποσών από ένα κωδικό σε άλλο του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, συνεπώς δεν επηρεάζει τον Γενικό Προϋπολογισμό του κράτους.

 

Κλείνοντας, ζητούν από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Κουρουμπλή να δεχθούν το αίτημά τους καθώς όπως υποστηρίζουν η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει τις κλινικές να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.