Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΣ ΑΕ» και αφορά στα αναπηρικά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, προβλέπεται ότι το ΕΚΑΣ θα το λαμβάνουν όσοι είναι άνω των 65 ετών και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με την τροπολογία εξαιρούνται από το ηλικιακό όριο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80%.
Και εδώ ξεκινά η απόλυτη ειρωνεία. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς με βάση τον πίνακα των ΚΕΠΑ το ποσοστό αναπηρίας τους δεν φτάνει στο 80%. Και το τραγικότερο όλων, είναι ότι οι ίδιοι οι ασθενείς δεν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης των 65 χρόνων. Προφανώς τόσο η τρόικα όσο και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν γνώση του προσδόκιμου ζωής ενός θαλασσαιμικού ασθενή.
Και πολύ σωστά διερωτώνται οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία που λαμβάνουν Π.Α. 67% και δεν καταφέρνουν να ζήσουν 65 χρόνια, αν είναι ασθενείς δευτέρας κατηγορίας.
«Θέλουμε κι εμείς να γεράσουμε, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν το έχουμε επιτύχει» θα μου πει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Βασίλης Δήμος.
Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Δήμο μετά τη μεταφορά των ασθενών από το Δρακοπούλειο νοσοκομείο στο Γεννηματάς, οι ασθενείς εκεί πολλαπλασιάστηκαν, συνεπώς ο γιατρός που έβλεπε 40 άτομα, τώρα έφτασε πάνω από 130 ασθενείς. Το πώς θα καταφέρνουν όλοι να εξυπηρετούνται άμεσα είναι άγνωστο.
Όσο δε για το θέμα του πλαφόν της συνταγογράφησης εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα, γιατί κανείς δεν έχει σκεφθεί ότι οι ασθενείς μεγαλώνουν και συνεπώς αυξάνονται οι δόσεις φαρμάκων τους και επίσης αφού μεγαλώνουν παρουσιάζουν και συνοδά νοσήματα και χρειάζονται κι άλλα φάρμακα. Με λίγα λόγια χάος!
Ανθή Αγγελοπούλου