Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 11:52

Ανησυχία για τη στασιμότητα του υπουργείου Υγείας εκφράζει ο ΠΙΣ

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την στασιμότητα η οποία παρατηρείται στο υπουργείο Υγείας, όσον αφορά την προώθηση λύσεων σε τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα σχετικά με την περίθαλψη του λαού και την λειτουργία των ιατρών.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν υποστεί στελεχιακή, υλική και χρηματοδοτική αποδυνάμωση, αλλά δεν αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών για το ορατό μέλλον. Η διαδικασία για την πρόσληψη των 1.000 και πλέον ιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί και επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής, προωθείται με το σταγονόμετρο, οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αδυνατούν να καλύψουν τις ελλείψεις και οι νοσοκομειακοί ιατροί, παρά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση των αδικιών, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, περιμένουν να δουν πράξεις και όχι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Το ΠΕΔΥ καρκινοβατεί, οι ασφαλισμένοι βρίσκουν τις μονάδες του αποδυναμωμένες και αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική περίθαλψη, πληρώνοντας από το υστέρημά τους. Η ένταξη των ιατρών του ΠΕΔΥ σε ΠΑΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα, η τακτοποίηση ζητημάτων τους, επιστημονικών και εργασιακών, δεν προωθείται και η πρόσληψη των επικουρικών παραμένει προς υλοποίηση στο μέλλον.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει επίσης στα ζητούμενα, το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, με τις πρόχειρες και ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις, αναστέλλεται συνεχώς από το ΣτΕ, το clawback, όμως, παραμένει για να καλύψει την ανικανότητα στην προώθηση ενεργειών και ουσιαστικών λύσεων.

Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα διαγνωστικά εργαστήρια, με το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εργαστηρίων, με το δυνητικό clawback και τις συνταγογραφικές οδηγίες, δεν προωθείται. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης το οποίο είχε συναποφασιστεί μεταξύ ΠΙΣ και υπουργείου, το σχέδιο αυτό, δυστυχώς, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου.

Όσον αφορά τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, η πρόταση για Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, προς αντικατάσταση των παλαιών συμβάσεων που έχουν λήξει, με ελευθερία πρόσβασης όλων των ιατρών, ενώ είχε γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο δυστυχώς δεν υλοποιείται. Ωστόσο και για τις συμβάσεις ιατρών και εργαστηρίων παραμένει ανοιχτό το θέμα.

Ενώ έχει παρέλθει το πρώτο εξάμηνο του έτους, η φαρμακευτική δαπάνη έχει υποστεί υπέρβαση κατά 170 εκατομμύρια ευρώ, οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν καλύψει τον προϋπολογισμό του έτους, τα 300 εκατομμύρια ευρώ, και ο γενικός προϋπολογισμός για την υγεία κατά το τρέχον έτος, με τις χαμηλές προβλεπόμενες δαπάνες, έχει σχεδόν εξαντληθεί, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

«Είναι αδιανόητο να συνεχίζονται συζητήσεις επί συζητήσεων και να μην αναζητούνται λύσεις προς την ορθή κατεύθυνση: Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική κάρτα υγείας, online ηλεκτρονική διασύνδεση, παρακολούθηση υπηρεσιών υγείας, εκσυγχρονισμό του συστήματος κλπ» επισημαίνει ο κ. Βλασταράκος και καλεί τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις.

 

 

 

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.