Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 12:07

Χωρίς γιατρούς τα περισσότερα ελληνικά νησιά

Οι νησιωτικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα η Ρόδος, συνεχίζουν να εμφανίζουν τεράστια κενά στο χώρο της Υγείας παραμένοντας πλέον σταθερά χωρίς ιατρική κάλυψη, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί μια κατάσταση αρνητική και επικίνδυνη, υποσχόμενο λύσεις με διορισμούς που δεν πραγματοποιούνται και κίνητρα που παραμένουν ανολοκλήρωτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Μαντά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτελούμενη από τους γιατρούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη καθώς και η 2η Υ.ΠΕ. προσπαθούν με αναγκαστικές ολιγοήμερες αποσπάσεις γιατρών να καλύψουν προσωρινά τα κενά, με τρόπο πρόχειρο. Έτσι δείχνουν ότι δεν κατανοούν και διογκώνουν τα προβλήματα και εξουθενώνουν το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό. Και τα προβλήματα αυτά γίνονται εντονότερα τώρα λόγω των μεταναστών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου δίνει τα εύσημα σε όσους εργάζονται νυχθημερόν, προασπίζοντας την υγεία των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών τους κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και ειδικά στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, προσφέροντας ουσιαστικές και ποιοτικές εξειδικευμένες υπηρεσίες, αποτρέποντας τις συχνές και δαπανηρές μετακινήσεις των κατοίκων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντάς, δεν είναι μόνο η Σύμη χωρίς ειδικευμένο γιατρό, είναι η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Ψέριμος, η Τήλος και η Όλυμπος Καρπάθου. Στα υπόλοιπα δε νησιά οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν δεν μπορούν να λείψουν ούτε λεπτό, αλλά ούτε να πάρουν την άδεια που δικαιούνται.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρεί πως το σύστημα υγείας της χώρας χρειάζεται έναν επανασχεδιασμό και μια επανεκκίνηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα Υγείας προς μία νέα κατεύθυνση. Επιβάλλεται, όπως λέει, η συνεργασία των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τους ειδικευμένους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, των υπηρετούντων στο δημόσιο σύστημα με τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα νησιά προσφέρονται για καινοτόμα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιλοτικά προγράμματα ώστε θα δουν όλοι την αποτελεσματικότητα τους. Από την προληπτική ιατρική, την κάρτα υγείας των πολιτών έως την εφαρμοσμένη τηλεϊατρική και τα συστήματα διακομιδών. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν κίνητρα για τους νέους γιατρούς ώστε να πάνε σ’ αυτά.

Ανθή Αγγελοπούλου