Μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τη διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό και την κινητικότητα των γιατρών στο ΕΣΥ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα αναφέρονται οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνονται οι κρίσεις και οι διορισμοί των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα Κέντρα Υγείας και στις Μονάδες του ΠΕΔΥ. Επίσης, διευκρινίζονται θέματα όπως τα προβλήματα αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού-επιστημονικού προσωπικού στα νοσοκομεία καθώς και οι εσωτερικές μετακινήσεις και οι αποσπάσεις.
Θεσπίζονται κίνητρα για τους γιατρούς που θα κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά. Το κυριότερο κίνητρο είναι ο πενταπλασιασμός των μορίων
λόγω θητείας στις άγονες περιοχές, για ειδικευόμενους γιατρούς και ο
επταπλασιασμός τους για τους επί θητεία υπηρετούντες ειδικευμένους γιατρούς.
Ενώ, οι γιατροί που αιτούνται ειδικότητας, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν συμπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται για πρώτη φορά και η αναγνώριση της ειδικότητας της
Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ενώ δίνεται η ειδικότητα του
Παθολόγου-Ογκολόγου σε γιατρούς που υπηρετούν 3 έτη τουλάχιστον σε αναγνωρισμένες ογκολογικές κλινικές νοσοκομείων.
Επίσης, αναφέρει τη σύσταση 5μελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για θέματα υπηρεσιακής κατάστασης
γιατρών ΕΣΥ. Ενώ, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΜ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, η καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των προσφύγων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας καθώς και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι αυτούς. Αναφέρεται δε, ότι η νοσηλευτική περίθαλψη δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία, αλλά και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Αποκατάστασης. Η
φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά
φαρμακεία, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) θα τα προμηθεύονται οι ανασφάλιστοι
από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Όσοι ανήκουν στις ομάδες αυτές
πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ΑΜΚΑ με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ενώ με
Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζονται τα κριτήρια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, καθιέρωση της λίστας χειρουργείων με αντικειμενικά κριτήρια, η ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και η κατάργηση της παρακράτησης των συντάξεων από ψυχικά ασθενείς.
Αναφορικά με την καθιέρωση του νέου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) και για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου θα εφαρμόζεται ο μηχανισμός, ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το 2016, από τα οποία τα 510 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 60 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το 2017 το όριο ορίζεται στα 550 εκατ. ευρώ (από τα οποία 492,1 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 57,9 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ). Για το 2018, το όριο διαμορφώνεται στα 530 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 474,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 55,8 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
«Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια
επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας αγοράς και
καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζεται από τον υπουργό Υγείας και
τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες
οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων» αναφέρει η σχετική διάταξη.
Η διάθεση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
εξυπηρετούσε εκτός από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες
κρατικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία που υπάγονται
στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικά νοσοκομεία) και στο υπουργείο
Παιδείας (ιδίως πανεπιστημιακά, το Αρεταίειο κ.λπ.), καθώς και τις ιδιωτικές κλινικές
σύμφωνα με τον νόμο.
Η παρούσα τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία αντιμετώπιση της παροχής φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από δημόσιες φαρμακευτικές δομές και γενική ομοιόμορφη αντιμετώπιση του μηχανισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) στον χώρο του φαρμάκου.
Ανθή Αγγελοπούλου