Σημαντικά νέα μας ήρθαν μέσα στο Δεκέμβριο από την Κοπεγχάγη καθώς, η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) έδωσε θετική γνώμη για χρήση της ινσουλίνης degludec σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 1-17 ετών με διαβήτη. Μετά την έγκριση αυτή όλοι οι γιατροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να συνταγογραφούν το degludec σε παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Σύμφωνα με τη διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, εκτιμάται ότι 497.100 παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, με τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά να είναι επίσης σε αύξηση.
Να σημειωθεί ότι η ινσουλίνη degludec πήρε έγκριση στην Ευρώπη το 2013 για μία χορήγηση ημερησίως σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα (OAD) ή με γευματική ινσουλίνη. Τον Μάιο του 2014, η ινσουλίνη degludec πήρε έγκριση για χρήση σε συνδυασμό με αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη η BEGIN® YOUNG 1 η οποία διήρκεσε 26 εβδομάδες διερεύνησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της degludec, σε συνδυασμό με γευματική ινσουλίνη aspart σε παιδιά και εφήβους με διαβήτη τύπου 1.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η degludec σε συνδυασμό με την ινσουλίνη aspart συνέβαλε αποτελεσματικά στη βελτίωση του μακροπρόθεσμου γλυκαιμικού ελέγχου.
Όπως επεσήμανε ο παιδοενδοκρινολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Norfolk & Norwich του Norwich και κύριος ερευνητής στη μελέτη BEGIN® YOUNG 1, Δρ. Nandu Thalange«Στη θεραπεία του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους, η επίτευξη του στόχου με παράλληλη ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Η πρόσφατη σύσταση της CHMP για το degludec προσφέρει στους ασθενείς ηλικίας από 1 έως 17 ετών μια νέα άπαξ ημερησίως χορηγούμενη βασική ινσουλίνη, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να επιτύχουν το στόχο με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κετωτικής υπεργλυκαιμίας έναντι της ινσουλίνης detemir.»
Ανθή Αγγελοπούλου
