Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 09:28

Σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στην Υγεία με αυστηρές ποινές ετοιμάζει ο Βορίδης

Κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς θα παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες μέρες σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Ο Υπουργός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του European Health Care Fraud and Corruption Network είπε ότι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο της υγείας γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν κανείς αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα τα οποία οδηγούν ενδεχομένως σε παραβατικές συμπεριφορές.

Μία από τις περιπτώσεις της διαφθοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι το λεγόμενο φακελάκι των γιατρών, όπως είπε χαρακτηριστικά, το οποίο δίνεται στα χειρουργεία και είναι εκβιαστικό, συνήθως απαιτείται από επίορκους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, προκειμένου να γίνει η ιατρική πράξη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος τη διαφθορά είναι να την αντιμετωπίσει θεσμικά, επεσήμανε ο κ. Βορίδης γι αυτό το Υπουργείο συζητά την δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος διαχείρισης των χειρουργείων, όπου ουσιαστικά θα γίνεται μία δέσμευση του χειρουργείου ήδη από το κέντρο υγείας που παραπέμπει ή από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών που παραπέμπει. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε όλα τα σημεία σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας.

Ένα δεύτερο παράδειγμα διαφθοράς, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών των παρόχων υγείας, τότε ενδεχομένως δημιουργείται ένα πεδίο συναλλαγής προκειμένου να επιταχυνθεί η πληρωμή τους από το σύστημα υγείας, προκειμένου να παραβιαστεί η προτεραιότητα, να πληρωθούν κάποιοι γρηγορότερα από κάποιους άλλους. Η απάντηση, λοιπόν, σε αυτό είναι στην πραγματικότητα να εξασφαλιστούν τακτικοί χρόνοι πληρωμών, γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις τότε πια εξαντλείται αυτό το πεδίο διαφθοράς.

Ως νομικός ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι όταν ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ το ποσό της ζημίας του Δημοσίου από την πράξη της διαφθοράς -είτε είναι δωροδοκία είτε απάτη είτε οποιαδήποτε άλλη καταχρηστική και αξιόποινη συμπεριφορά- οι ποινές με ένα θεσμικό πλαίσιο, αν ασκηθούν δηλαδή στα πλαίσια του νόμου 1600/50 περί καταχραστών του δημοσίου, μπορεί να φτάσουν και μέχρι την ισόβια κάθειρξη.

«Το ποινικό πλαίσιο είναι βαρύ και η πειθαρχική διαδικασία έχει ελαττώματα, καθώς για ορισμένα από τα αδικήματα, τα φυσικά αδικήματα, τα διοικητικού τύπου αδικήματα, είναι αρκετά επιεικείς οι ποινές. Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένες και επομένως δημιουργούμε περιθώρια νομικών προσφυγών που ευδοκιμούν εξαιτίας του αόριστου χαρακτήρα ορισμένες φορές της δίωξης» είπε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η βασική παθογένεια είναι ότι δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια γι αυτό στο επόμενο διάστημα θα παρέμβει η κυβέρνηση πειθαρχικό δίκαιο ειδικά στο επίπεδο της υγείας. Και μια δεύτερη, που επίσης όμως είναι πολύ σημαντική παρέμβαση κατά τη γνώμη του, είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού. «Βάζοντας τους δικούς μας ελεγκτικούς μηχανισμούς, το Σώμα Επιθεωρητών, αλλά ταυτόχρονα την ΥΠΕΔΥΦΚΑ να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να εναρμονίζουν την πρακτική τους και τις διώξεις τις οποίες πρέπει να κάνουν» επεσήμανε ο κ. Βορίδης

Επίσης θα γίνει διασύνδεση των ελεγκτικών σωμάτων με άλλα ελεγκτικά σώματα τα οποία ήδη υπάρχουν και τα οποία δεν ασχολούνται ειδικότερα με το χώρο της υγείας αλλά ασχολούνται, παραδείγματος χάριν, με το οικονομικό έγκλημα, παραδείγματος χάριν με το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που μπορεί να ασχολείται με φορολογικά αδικήματα, ή με άλλα σώματα τα οποία ελέγχουν τις φορολογικές αρχές. Και επομένως αυτό να διαμορφώσει ένα πλέγμα σχέσεων πληροφόρησης και κοινής διαδικασίας δράσης που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αλλά και που η αποτελεσματικότητά του θα λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον σκέπτεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Και τέλος, ένα τρίτο πεδίο δράσης είναι ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθησία του κοινού. «Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Αρχές και να μιλήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν αυτό με υπεύθυνο, καθαρό και επώνυμο τρόπο. Και θα ενέτασσα σε αυτή τη συζήτηση, μάλλον σε αυτή την προσπάθεια που αφορά πια την κοινωνία, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει από τη μια μεριά τους όπως είπε ο Υπουργός, να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα σωμάτων ολόκληρων, όπως παραδείγματος χάριν του ιατρικού σώματος, να μην ενοχοποιούν συλλογικά όλο το ιατρικό σώμα αλλά να στοχεύουν, να καταδικάζουν και να ασκούν κριτική εκεί που πραγματικά υπάρχουν παραβιάσεις από τη μια, από την άλλη μεριά ενθαρρύνοντας τις υπεύθυνες καταγγελίες των πολιτών.

Για να λειτουργήσει όλο αυτό το σχέδιο σωστά θα δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστότοπος όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους προκειμένου αυτές οι καταγγελίες να μπορούν να ελέγχονται, τόνισε κλείνοντας ο κ. Βορίδης.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.