«Προκλήσεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων στην Ελλάδα της κρίσης» είναι το θέμα του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γεροντολογίας & Γηριατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.
Σήμερα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γηρασμένων χωρών, καθώς οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 18,5% και τα παιδιά έως 15 ετών δεν ξεπερνούν το 14,3% του πληθυσμού της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2020 τα άτομα άνω των 65 ετών θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% και, το 2030, το 30% περίπου του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).
Παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα στους τομείς της Γενετικής και της Νευροβιολογίας, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τη γηριατρική φροντίδα στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό η αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του γήρατος να συνεχίσει, για πολλά χρόνια ακόμη, να στηρίζεται στην πολιτική για την οικογένεια, στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Εξάλλου, τα επόμενα χρόνια η τηλεϊατρική και η εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας θα συμβάλουν σημαντικά στη γηριατρική φροντίδα.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η θεματική του συνεδρίου υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης, στοχεύοντας στην προώθηση της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης της υγείας στην τρίτη ηλικία.
Συγκεκριμένα, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής θα επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σφαιρικής αντιμετώπισης των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, στις συναρπαστικές εξελίξεις που αφορούν στις νόσους φθοράς του οργανισμού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων και στις προσπάθειες της επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της αντιγήρανσης.
Παράλληλα, το συνέδριο θα ασχοληθεί με τη νοσηλευτική φροντίδα και την κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ θα εστιάσει και σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αφού η παρούσα οικονομική κρίση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη φροντίδα και την εν γένει διαβίωση των ηλικιωμένων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας.
