Αποστολή Γενεύη, στα άδυτα της Philip Morrris
Το κατά πόσο ένα τσιγάρο μπορεί να είναι λιγότερο βλαβερό, πόσο μάλλον πιο «υγιεινό» αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, θελήσαμε να μάθουμε μπαίνοντας κυριολεκτικά στα άδυτα ενός από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα στην Ευρώπη με την ονομασία Cube που ανήκει στη Philip Morris International, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γενεύη στην περιοχή Neuchatel.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Το μοντέρνο κτίριο κατασκευής του 2009, είναι χτισμένο πάνω στη λίμνη και, είναι όλο γυάλινο. Το θεαματικό είναι ότι όλα τα γραφεία έχουν φως, ενώ, από μέσα φαντάζει σα μια μικρή πόλη φτιαγμένη μέσα σε ένα γυάλινο κύβο. Η επίσκεψή μας είχε ένα και μοναδικό στόχο, όχι απλά να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις για το κάπνισμα αλλά να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πως μπορεί το κάπνισμα να είναι λιγότερο βλαπτικό για την υγεία. Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει ένα νέο είδος καπνίσματος που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιο υγιεινό από το κλασικό κάπνισμα.
Στο Ερευνητικό Κέντρο έχουν επενδυθεί 3 δισ. δολάρια και απαρτίζεται από 430 επιστήμονες 30 ειδικοτήτων (βιολόγοι, γιατροί, μαθηματικοί, χημικοί, φυσικοί, τοξικολόγοι κ.λπ.) από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κάνουν μέγιστες προσπάθειες να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.
Η ελληνική παρουσία στο Ερευνητικό Κέντρο είναι αρκετή ωστόσο και στα κεντρικά της εταιρείας είναι πιο μεγάλη από ότι θα πιστεύατε αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International SA είναι έλληνας με καταγωγή από την Ηλεία, ο κ. Αντρέας Καλαντζόπουλος.
Η ιδέα ξεκίνησε πάνω από 10 χρόνια πριν, με την παρουσίαση του Heatbar το οποίο όμως δεν πέτυχε τους στόχους του και γι αυτό, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνα και μετεξέλιξαν την ιδέα αυτή με το νέο προϊόν το IQOS, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει παρουσιάσει μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις παγκοσμίως.
Ένας νέος τρόπος να απολαμβάνεται το κάπνισμα
Το νέο προϊόν δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό κάπνισμα αλλά είναι κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου στο IQOS δεν καίγεται. Δηλαδή η ράβδος του καπνού που εισέρχεται μέσα στη ειδική συσκευασία απλά θερμαίνεται στους 300 βαθμούς, πολύ πιο χαμηλή θερμοκρασία από τα υπόλοιπα «τσιγάρα» ακόμα και από το ηλεκτρονικό κάπνισμα και έτσι, μειώνονται τα βλαβερά παράγωγα της καύσης, όπως είναι η πίσσα και απελευθερώνεται μόνο νικοτίνη.
Η γεύση του τσιγάρου με αυτό τον τρόπο είναι έντονη, πιο έντονη από το κλασικό κάπνισμα, όμως η οσμή που απελευθερώνεται στον περιβάλλοντα χώρο είναι πολύ μικρότερη από αυτή του κλασικού. Σχεδόν ανεπαίσθητη…. Προσωπικά, με ενοχλεί αφάνταστα ο καπνός του τσιγάρου ακόμα και σε ανοικτούς χώρους. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ ότι ο καπνός από το IQOS είναι λιγότερο ενοχλητικός και γενικά λιγότερος.
Το προϊόν κυκλοφορεί ήδη σε 32 χώρες και έχει πάνω από 3,7 εκατομμύρια χρήστες, συνήθως πρώην καπνιστές κλασικού τσιγάρου.
Στην Ελλάδα το προϊόν κυκλοφορεί πάνω από 1 χρόνο και σύμφωνα με τα στοιχεία έχει θετική ανταπόκριση από το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα μας έχει επιλεγεί μέσα στα 3 διεθνώς στα οποία θα χρηματοδοτηθούν ώστε να μετατραπούν σε αμιγώς εργοστάσια παραγωγής IQOS.
Λιγότερο βλαβερό από το κλασικό τσιγάρο
Με αφορμή τα διεθνή στοιχεία που θέλουν τους καπνιστέςμέχρι το 2025 να φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο, η εταιρεία προσπάθησε να κάνει το τσιγάρο πιο υγιεινό. Η μέχρι στιγμής μελέτες έδειξαν ότι το προϊόν είναι λιγότερο βλαβερό από το κλασικό τσιγάρο καθώς δεν μεταφέρει τοξικά παρά μόνο νικοτίνη. Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλη η νικοτίνη που χρησιμοποιείται σήμερα προέρχεται από φυσικές πηγές. Ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς η νικοτίνη δεν είναι η κύρια αιτία νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η εταιρεία κατέθεσε το φάκελο των μελετών στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όπου, από ότι διαφάνηκε από τις αποφάσεις της 9μελούς επιτροπής του μεγαλύτερου οργανισμού γνωμοδότησης της υγείας, βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένονται τα νεότερα αποτελέσματα μελετών από χώρες που παίρνουν μέρος, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία και Πολωνία. Στις μελέτες παίρνουν μέρος άνδρες και γυναίκες πάνω από 21 ετών μέχρι 60 όλοι συστηματικοί καπνιστές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο Κέντρο το κάπνισμα απαγορεύεται εκτός αν είναι IQOS.
Η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αμερική αναγνωρίζουν ήδη τα οφέλη των εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τα προϊόντα καπνού και την επίδραση τους στην υγεία από τη γνωμοδότηση προς τον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England (PHE), του ανεξάρτητου φορέα επιστημονικών γνωμοδοτήσεων «Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας (COT)», οι χρήστες προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό μειώνουν κατά 50%-90% τις πιθανότητες βλάβης στην υγεία τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.
Η έρευνα αυτή εξέτασε για ένα χρονικό διάστημα 3,5 ετών, κατά πόσο και πως επιδρούν τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην υγεία μας και παρότι, ήταν μικρή σε δείγμα, θεωρήθηκε καθοριστική για την θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Τοξικολογίας. Και αυτό γιατί η υπό εξέταση κατηγορία χρηστών δεν περιελάμβανε πρώην καπνιστές τσιγάρων, ώστε να αποκλειστούν άλλες επιδράσεις στην υγεία των χρηστών, πλην αυτών από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον. Όπως εξήγησε η κα Rosanna O‘Connor, Director, Alcohol, Drugs & Tobacco within the Health and Wellbeing Directorate of Public Health England (PHE) τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δεν είναι τα ίδια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων λόγω της θερμοκρασίας καύσης τους.
Η έρευνα συνεχίζεται
Στο εσωτερικό του Ερευνητικού Κέντρου οι επιστήμονες συνεχίζουν εντατικά τις μελέτες. Ως μη καπνίστρια είχα σοβαρές επιφυλάξεις μπαίνοντας εκεί ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ ότι όλοι και όλα δείχνουν στόχο και προσήλωση στο να αποτελέσει το κάπνισμα μία απόλαυση όσο το δυνατόν λιγότερο βλαβερή για την υγεία.
