Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 10:10

Άδοξο τέλος για τον ΕΟΠΥΥ

 

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία για το νέο νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Βουλή, πέφτει ουσιαστικά η αυλαία για τον ΕΟΠΥΥ και στο προσκήνιο έρχεται ένας νέος φορέας ΠΕΔΥ.

Να θυμίσουμε, η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έγινε την 1η Ιανουαρίου 2012. Αρχικός Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διορίσθηκε από την Κυβέρνηση ο ιατρός παθολόγος κ. Γεράσιμος Βουδούρης τέως Πρόεδρος του ΤΣΑΥ, αλλά τον Νοέμβριο 2012 αντικαταστάθηκε από τον τέως Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο. Στις 26-06-2013 ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ και ανέλαβε καθήκοντα ο μέχρι πρότινος Διοικητής του ΟΓΑ κ. Δημήτρης Κοντός.

Στον ΕΟΠΥΥ προσαρτήθηκαν άμεσα τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, δημιουργώντας από τότε πλήθος αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα προσαρτήθηκαν:

Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), από 1η Ιανουαρίου 2012

Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), από 1η Ιανουαρίου 2012

Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), από 1η Ιανουαρίου 2012

Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), από 1η Ιανουαρίου 2012

Ταμείο Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚΥ), από 1η Ιανουαρίου 2012

Οίκος Ναύτου (ΝΑΤ), από 1η Απριλίου 2012

ΤΑΥΤΕΚΩ από 1η Μαΐου 2012

ΕΤΑΑ, από 1η Νοεμβρίου 2012

ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, από 1η Δεκεμβρίου 2012

ΛΙΜΕΝΙΚΟ, από Μάιο 2013 με ένταξη στον ΟΠΑΔ.

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να λειτουργήσει από τις αρχές Ιουλίου του 2011. Ωστόσο, όπως όλοι επεσήμαναν τότε, λόγω της προχειρότητας του σχεδιασμού, της πλήρους έλλειψης οργάνωσης, υποδομών και μηχανογράφησης, η έναρξη λειτουργίας αναβλήθηκε για τις αρχές Ιανουαρίου του 2012. Και παρότι καθυστέρησαν την έναρξή του, τα προβλήματα στη λειτουργία του ήταν εμφανή και συνέχισαν μέχρι και σήμερα.

 

Το νέο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφιστεί από τους Βουλευτές της, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσει επί της Αρχής, για πολιτικούς λόγους όπως επισημαίνει η ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά από τους Βουλευτές του να καταψηφίσουν τα άρθρα που υποβαθμίζουν την ουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συζήτησή του στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε αλλαγές όπως τη συμπερίληψη των ανασφάλιστων στους δικαιούχους πρόσβασης στο Δίκτυο, ενώ ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε ότι οι ανασφάλιστοι θα εξακολουθούν να μην καλύπτονται για τις φαρμακευτικές τους δαπάνες από το ΠΕΔΥ.

Παρόλα αυτά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2014 δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για ανασφάλιστους - ο προϋπολογισμός του θα είναι μειωμένος κατά 700 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν και οι εργοδοτικές εισφορές ως κίνητρο για την ανάπτυξη. Αυτό, όπως είπε στον Υπουργό Υγείας, δείχνει πως ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα, για να λάβει ως απάντηση από τον Υπουργό ότι τα όποια κενά θα καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Όσον αφορά, το καυτό ζήτημα του τρόπου συνεργασίας των γιατρών με το νέο φορέα, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, απάντησε στους παρευρισκόμενους πως όσοι επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο ΠΕΔΥ, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με το Δίκτυο.

"Το μεγάλο κόλπο του υπουργείου, είναι πως όσοι προτιμούν την αποχώρηση από το ΠΕΔΥ, δεν αντικαθίστανται από νέους γιατρούς. Στο άρθρο 25, προβλέπεται ρητά πως κάθε οργανική θέση που μένει κενή, καταργείται αυτοδικαίως" παρατήρησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, για να της απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης ότι « ο κάθε Υπουργός Υγείας θα έχει το δικαίωμα να επανασυστήνει οργανικές θέσεις», συνεπώς ο ίδιος θα επανασυστήσει σε ακέραιο βαθμό τις θέσεις αυτές, αλλά εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να το κάνει αυτόματα.

Στις βολές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο κ. Μπέζας σημείωσε πως "αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές - και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας". "Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών - και επικουρικά από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ" διευκρίνισε ο Υφυπουργός.

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η διάρκεια της διαθεσιμότητας για τους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ θα είναι ένας μήνας, αλλά κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά αυτή τη «δέσμευση» γι’ αυτό και οι γιατροί απεργούν 2 μήνες τώρα.

Όσοι επιλέξουν να μείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα από την ψήφιση του νομοσχεδίου να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης στο νέο φορέα και στη συνέχεια θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα. Όταν, θα επανέλθουν στο ΕΣΥ, θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

 

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται περίπου 5.500 γιατροί εκ των οποίων οι 4.500 έχουν και ιδιωτικό ιατρείο.

 

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.