Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 10:04

Γεωργιάδης: στόχος μας η αύξηση του όγκου των γενοσήμων

Τη νέα θετική λίστα καθώς και την Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων μεταβάλετε υπέρ του ασθενή, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου των ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων που θα ισχύουν με τη νέα ΥΑ θα ξαλαφρώσουν εν μέρει τους ασφαλισμένους αφού θα μειωθούν οι τιμές σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων.

Οι νέες ασφαλιστικές τιμές είναι ήδη ενσωματωμένες στην ΗΔΙΚΑ, ενώ ο μέσος όρος θα υπολογίζεται βάσει του 20% των γενοσήμων που πωλούνται στην αγορά. Να σημειωθεί ότι με το πρότερο σύστημα τιμολόγησης το ποσοστό αυτό ήταν 4%. Ο Μ.Ο. της ασφαλιστικής τιμής θα προκύπτει από περισσότερα γενόσημα φάρμακα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κατευθυνθεί ο ασφαλισμένος προς την επιλογή των γενοσήμων δεδομένου ότι εκεί θα έχει μηδενική συμμετοχή πέραν της θεσμοθετημένης.

Μάλιστα, στον υπολογισμό της ασφαλιστικής τιμής συμπεριλαμβάνεται και ο παράγοντας της περιεκτικότητας, για την οποία το προηγούμενο σύστημα λάμβανε υπόψη μόνο τη χαμηλότερη. Πλέον, δηλαδή, η τιμή θα καθορίζεται και βάση της περιεκτικότητας. Έτσι, οι ασφαλιστικές τιμές, βάσει των οποίων αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας, αυξάνονται και από το 26% με 27% που ήταν η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων έως σήμερα, με τις αλλαγές αναμένεται να πέσουν κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στόχος του Υπουργείου είναι η ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με φάρμακα που θεραπεύουν ενώ παράλληλα υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογούμενων, είπε ο Υπουργός και συνέχισε. «Στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων φαρμάκων πρέπει όλοι να είμαστε παρόντες και στο άμεσο μέλλον θα παρουσιάσουμε επιπλέον μέτρα και κίνητρα για την προτίμηση γενοσήμων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους μας. Άρα, πάρα πολλές από τις σχετικές δημοσιεύσεις των τελευταίων ημερών που έχουν να κάνουν με την δήθεν επιθυμία να αυξήσουμε, για λόγους τρόικας, τη συμμετοχή των ασθενών είναι παντελώς ψευδείς και διορθώνονται με τη σημερινή ασφαλιστική τιμή που ισχύει ήδη στην ΗΔΙΚΑ».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να απαντήσει στις κατηγορίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για πληρωμή θεραπειών ακόμη και από χρονίως πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς, λέγοντας ότι το Ιατρείο θα μπορούσε να επιλέξει την οδό της συνεργασίας με το Υπουργείο. «Είμαστε ευέλικτοι στην εξεύρεση λύσεων αλλά δυστυχώς το ΜΚΙΕ δεν έχει ακολουθήσει αυτή την οδό για καθαρά πολιτικούς λόγους» τόνισε. 

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ο Υπουργός είπε ότι είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη και σύντομα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις που έχουν συνταχθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ.

Για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν 2 εκατομμύρια, αν και ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί, όταν τελειώσει η απογραφή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας.

Ακολουθεί η Υπουργική Απόφαση

Ανθή Αγγελοπούλου