Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 10:18

ΝΙΚΙ - ΙΣΑ: ΟΧΙ στον διωγμό του ιδιωτικού τομέα της Υγείας

Ενάντια στην απόφαση Κουρουμπλή τάσσεται η ένωση γιατρών ΝΙΚΙ ΙΣΑ, αναφορικά με τη μη συνέχιση συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΙΚΙ ΙΣΑ, ο υπουργός ευαγγελίζεται, χωρίς οικονομοτεχνικά επιχειρήματα και με σχετική προχειρότητα, περικοπές συμβάσεων συμβεβλημένων ιατρών ή και επίσχεση στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ τόσο προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όσο και προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προφανώς, όπως λέει, δεν γνωρίζει, ότι οι ιατρικές υπηρεσίες, που παρέχουν οι συμβεβλημένοι ιατροί, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνουν το Δημόσιο πολύ λιγότερο από τις ίδιες υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ.

Γράφει η Ανθή Αγγελοπούλου

 

Τονίζει μάλιστα ότι όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες δείχνουν ότι το πραγματικό κόστος νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα είναι μικρότερο και επιβαρύνει πολύ λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι τα κόστη στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα ως προς την οροφή τους και οι μόνοι τρόποι εξοικονόμησης είναι ο περιορισμός της ποιότητας και ο έλεγχος των προμηθειών. «Τον περιορισμό της ποιότητας σίγουρα δεν επιθυμεί ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο Υπουργός» όπως αναφέρει και γι αυτό, ο έλεγχος των προμηθειών και η βελτίωση της σχέσης κόστους-αποδοτικότητας είναι αυτονόητα και θεμιτά, κι εκεί θα πρέπει να ρίξει το βάρος το Υπουργείο και όχι σε οριζόντιες περικοπές συμβάσεων.

 

Εάν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν απολαμβάνει παροχές και από τον ιδιωτικό τομέα, γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί να υποχρεώνεται να ασφαλίζεται σε αυτόν, θέτει το ερώτημα η ΝΙΚΙ ΙΣΑ και προτείνει , να απελευθερώσει ο υπουργός όλους όσους επιθυμούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας από την υποχρεωτική ασφάλιση και στον ΕΟΠΥΥ και μετά ας αποφασίσει να μην τους παρέχει τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλιζόμενοι του.

 

Η Νέα Ιατρική Κίνηση θεωρεί την πρόθεση του Υπουργού απαράδεκτη και διαβλέπει τον κίνδυνο αναταραχής στον ιατρικό κόσμο και επιδείνωση της συμφόρησης των Δημόσιων Νοσοκομείων χωρίς να έχει κανένα θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και με επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Ενώ κλείνοντας την ανακοίνωση της ζητά από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να συζητήσει μαζί τους για ορθολογισμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που και δημόσιο χρήμα θα εξοικονομήσουν αναβαθμίζοντας το ΕΣΥ - ΠΕΔΥ, αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών θα βελτιώσουν τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.