Σοβαρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μη απόδοση των εισφορών ασθενείας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος επεσήμανε ότι οι εισφορές ασθενείας που οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ και παρανόμως δεν αποδίδονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ανέρχονται συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ (800,4 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα).
Ήδη σε αυτά προστέθηκαν 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση στις κύριες συντάξεις των εισφορών ασθένειας υπέρ του ΕΟΠΠΥ κατά 2% (από 4% στο 6%) και στις επικουρικές κατά 6%.
Ο κ. Βλασταράκος ζήτησε να κινηθεί κάθε νομική διαδικασία, για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών ασθένειας, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει Νομοθετική ρύθμιση για την απευθείας μεταφορά των εισφορών ασθένειας προς τον Οργανισμό.
Όπως λέει, αν είχαν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά του 1,5 δισ. ευρώ, των 100 εκατ. ευρώ (από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις) και των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων ετών, θα είχαν ήδη αποπληρωθεί οι πάροχοι υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του.
Ωστόσο, το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από τον ΕΟΠΥΥ, στις 3.9.2015, δεν αναφέρει ότι εδόθη εντολή στη νομική υπηρεσία να ερευνήσει όλη τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την απόδοση ευθυνών όπου αναλογούν.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται – έτσι όπως τέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ - προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Οργανισμού, να αποπληρωθούν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και να διασφαλιστεί η ασφαλής περίθαλψη των πολιτών, χωρίς επιβαρύνσεις.
Στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν κινηθεί όπως οφείλει, ο ΠΙΣ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή περίθαλψη και τη βιωσιμότητα των συμβεβλημένων, με τον ΕΟΠΥΥ, παρόχων.
