Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη επισημαίνει ότι για κάθε μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και η μεταβατική περίοδος. «Θα ήταν καλό» όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, «να παραδειγματιστούμε από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιζητούμε, ήτοι την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ομαλοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας».
Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικά χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, αλλά και του έλληνα ιατρού. Και αυτό όχι μόνο γιατί έτσι είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταστεί αναποτελεσματικό, αλλά και γιατί το ιατρικό απόρρητο και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιατρών, υπέρτερα αγαθά έναντι της αδιαμφισβήτητης ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής, όπου υπάρχει.
Το κράτος, όπως λέει, οφείλει να εφαρμόσει άλλα μέτρα και όχι να επιχειρεί για ακόμη μία φορά να επιβάλει μέτρα σε βάρος μίας από τις βασικότερες Ιπποκράτειες Αρχές που διασφαλίζει τη φύση της σχέσης μεταξύ ιατρού και ασθενή ως μια σχέση προσωπική, μία σχέση εμπιστοσύνης.
Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εμπορικά καταστήματα. Μία τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης της τον ψυχίατρό του. Θα πρέπει λοιπόν ΠΡΩΤΑ να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο.
Επιπροσθέτως ο κ. Πατούλης, σημειώνει ότι το να χρησιμοποιούν οι ασθενείς πιστωτική κάρτα ακόμη και για τις ιατρικές δαπάνες, δεν είναι εφικτό τη στιγμή που οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια.
«Είχατε τότε τονίσει ότι ακόμη εξετάζονται τρόποι μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με κάρτες, ενώ εξετάζεται είτε η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα, είτε να δοθεί υψηλότερο αφορολόγητο όριο από το υφιστάμενο των 9.550 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν κάρτες» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Σε όλα αυτά ΙΣΑ είναι υπέρ, αφού βεβαίως δοθούν κίνητρα και τρόποι μείωσης της προμήθειας, για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα είναι τροχοπέδη η χρήση πλαστικού χρήματος. Υπάρχουν συμπολίτες μας υπερχρεωμένοι, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό τους και αναγκάζονται να δανείζονται για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι αντίθετος ως προς την περαιτέρω χρέωση του ιατρού με τραπεζικές προμήθειες λόγω της χρήσης των μηχανημάτων. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπου νέοι ιατροί αναγκάζονται να μεταναστεύουν, οι παλαιότεροι κλείνουν τα ιατρεία λόγω των clawbacks, rebates και μη καταβολής των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ, η περαιτέρω επιβάρυνση των ιατρών θα έχει επαχθή αποτελέσματα για την διαβίωση τους. Γι αυτό ζητά να μην μολύνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του, με αυτή την διαδικασία η οποία θα αποτελέσει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Και να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση κόστους στη λειτουργία των ιατρείων, η οποία θα μετακυληθεί στον ασθενή.
Όποιος διατείνεται ότι για την παραοικονομία ευθύνονται μόνο οι γιατροί και οι δικηγόροι είναι ψεύτης και λαϊκιστής, επισημαίνει ο κ. Πατούλης. Πράγματι, όπως λέει, με τον ψηφιακό έλεγχο, οι φόροι που διαφεύγουν θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σε όλους τους τομείς της οικονομία όχι μόνο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Παράδειγμα είναι το Ισραήλ και η Φινλανδία που έχουν καταστρώσει αποτελεσματική ψηφιακή πολιτική με αντικίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι χώρες όμως αυτές κατ’ αρχάς επέβαλαν την υποχρεωτικότητα του πλαστικού χρήματος σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στις ιατρικές υπηρεσίες αφού όμως πρώτα υπήρξε μεταβατική περίοδος και αφού βεβαίως είχαν επιλυθεί τα ανωτέρω ζητήματα.
Ως εκ τούτου ο κ. Πατούλης ζητά από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών να επανελεγχθεί το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών στις ιατρικές υπηρεσίες και ζητά από αυτόν να τους κλείσει ραντεβού να συζητήσουν το θέμα δια ζώσης.
Ανθή Αγγελοπούλου
