Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 09:29

Συμμετοχή των ασθενών με εισοδηματικά κριτήρια προτείνει ο Τούντας

Συμμετοχή των ασθενών με εισοδηματικά κριτήρια προτείνει ο Τούντας

«Η πρόσβαση στο φάρμακο σε περίοδο κρίσης είναι δυστυχώς καίριο ζήτημα στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δυστυχώς όμως επέφεραν κάποιες παρενέργειες στην πρόσβαση των ασθενών», επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την ημερίδα για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας. Όπως είπε ο κ. Τούντας, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πτωχεύουν, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβασή τους στις όποιες θεραπείες, όπως η πολιτεία αντί να εστιάσει σ’ αυτό προσπάθησε να βοηθήσει στην επιβίωση των Ταμείων.

Όσον αφορά όμως στο θέμα της συμμετοχής των ασθενών, η Ελλάδα έχει τη μικρότερη συμμετοχή 8%-9% αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες που τα ποσοστά συμμετοχής φτάνουν από 30% - 60%. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

«Εμείς, ως χώρα, προσπαθήσαμε να μην αλλάξουμε σημαντικά τα ποσοστά με βάση το φάρμακο λόγω της κακής συνταγογράφησης από τους γιατρούς που για παράδειγμα έγραφαν στη συνταγή ασθένεια με μηδενική συμμετοχή, για φάρμακο που είχε συμμετοχή, ώστε να μην πληρώνει καθόλου ο ασθενής, όπως ένα αντικαταθλιπτικό, με αποτέλεσμα αυτό να ανεβάζει μεσοσταθμικά τη συμμετοχή του ασθενούς έως 16%.

Σε ό,τι αφορά τη Θετική Λίστα, ο κ. Τούντας είπε ότι στις χώρες που εφαρμόζεται, καταβάλλεται εξ ολοκλήρου η συμμετοχή στη δαπάνη από τον ασφαλισμένο που δεν παίρνει αποζημιούμενο σκεύασμα. «Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μια χρυσή τομή, ωστόσο, δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών η οποία δείχνει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Η Λύση

«Το να γυρίσουμε πίσω στις πλουσιοπάροχες παροχές Υγείας είναι αδύνατο» είπε ο κ. Τούντας. «Αυτό όμως που είναι δική μου πρόταση είναι η συμμετοχή στη λίστα να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δεν μπορεί εγώ ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να πληρώνω το ίδιο με έναν εργάτη ή έναν χαμηλοσυνταξιούχο, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τούντας, ζήτησε να σταματήσουν οι οριζόντιες πολιτικές γιατί δε δουλεύουν και βάλλονται μόνο οι ευπαθείς ομάδες . «Προσωπικά και μέσα από τη θέση μου στον ΕΟΦ αλλά και μέσω των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ να βοηθήσω τους ανασφάλιστους πολίτες».

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.