Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 11:38

Μπαργιώτας στη Βουλή: Γιατί δεν αξιοποιείται το «e-pronoia για τον πολίτη»;

Το «e-pronoia για τον πολίτη» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών. Πρόκειται για έργο που εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-με εποπτεύουσα αρχή, αρχικά το Υπουργείο Υγείας και διάδοχο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

Ο προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε στα 1.074.395,16 ευρώ. Το έργο αφορά πρωτίστως όλους τους εξυπηρετούμενους από το προνοιακό σύστημα, καθώς και όλους τους Φορείς (ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ) και τις Υπηρεσίες πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων.

 

Το ΕΚΚΑ ως φορέας λειτουργίας του έργου καλείται να αναπτύξει την λειτουργία των υποσυστημάτων του (περιλαμβάνει 5 υποσυστήματα) και να συντονίσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οργανική ένταξη κατ’ αρχήν των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών και στη συνέχεια του συνόλου του δικτύου των φορέων κοινωνικής φροντίδας. Μάλιστα, με το άρθρο 21 του ν. 4445/2016 ανατέθηκε στο ΕΚΚΑ η παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη.

 

Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις. Για παράδειγμα, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα υποχρεώνει τους φορείς να «ενημερώνουν» την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διασύνδεσης και Διαδραστικότητας Υπηρεσιών Πρόνοιας (ΗΔΔΥΠ) με τα απαραίτητα στοιχεία, η παροχή των οποίων αποτελεί συστατικό στοιχείο επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Και ενώ υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, με το άρθρο 7 του ν. 4455/2017 συστάθηκε Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ.

 

Με αφορμή όλα αυτά, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή θέλοντας να μάθει γιατί δεν αξιοποιείτε το έργο «e-pronoia για τον πολίτη», το οποίο παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αντ’ αυτού θεσμοθετήσατε νέο ψηφιακό μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ;

Επίσης, ο κ. Μπαργιώτας ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό:

Ποια η σκοπιμότητα του νέου ψηφιακού μητρώου;

Πως θα διαλειτουργούν τα δύο συστήματα;

Δεν θα υπάρξουν αλληλοκαλύψεις;

Και τέλος, αν θα εκδοθούν οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις ν. 4445/2016, που θα επιτρέψουν την παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη και αν ναι, πότε και που οφείλεται η καθυστέρηση;

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.