Πόλεμος ΣΕΥΠ και ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής και Πάτρας (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΑΤΡΑΣ), βάλλονται κατά της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) λέγοντας ότι, η συνολική δράση του σωματείου – σφραγίδα ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, έχει προκαλέσει αρκετές φορές την οργή και την αγανάκτηση των 5.500 εργαζομένων γιατρών – οδοντιάτρων στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και όλων των υγειονομικών (νοσηλευτών – τεχνολόγων) που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Όπως επισημαίνουν οι δύο ΣΕΥΠ, οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ ΕΠΟΥΥ προκαλούν ανερυθρίαστα με τις τοποθετήσεις τους που χαρακτηρίζονται από την επιθετικότητα απέναντι στους εργαζομένους στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Κυρίως όμως, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για τις θέσεις τους, που είναι πλήρως συντονισμένοι με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας.
Τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να στρέψουν τις επενδύσεις της υγείας ως προς την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, γι’ αυτό και ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την κατάργηση των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ.
Όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των δύο ΣΕΥΠ, Αθανάσιος Αποστολόπουλος και Χαράλαμπος Μπονάνος οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, Ξέχασαν να ενημερώσουν τον υπουργό, ότι τα τελευταία χρόνια οι παρακλινικές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές) χτύπησαν κόκκινο και ότι έχουμε γίνει πρωταθλητές στη χώρα του ΟΟΣΑ με διπλάσιο αριθμό εξετάσεων από τον μέσο όρο. Δε συζητάμε βέβαια για τον τρόπο ανάπτυξης όλων αυτών των ιδιωτικών κέντρων και φυσικά για τα τεράστια ποσά που απομυζούν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.
Τους κατηγορούν επίσης ότι αυτοί ζητούσαν να εφαρμοστούν τα 5εύρα στους ασφαλισμένους, επιβαρύνοντας και άλλο τους πολίτες οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν 15% συμμετοχή όταν οι δημόσιες δομές είναι κλειστές.
Και όπως συνεχίζουν οι κ.κ. Αποστολόπουλος και Μπονάνος οι ΣΕΥΠ δεν είναι φιλικά προσκείμενες ούτε ανοικτές για διάλογο με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ καθώς αυτή δεν έχει συνδικαλιστική συνείδηση και αλληλοσεβασμό έναντι των υπόλοιπων Ενώσεων και Συλλόγων.
Ανθή Αγγελοπούλου
