Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 00:16

Κάποιο λάκκο έχει η «λίστα»

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς να διατυμπανίζει ότι η εφαρμογή της θετικής λίστας θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών αλλά αν κάποιος εστιάσει λίγο βαθύτερα στο θέμα θα καταλάβει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Για παράδειγμα στη νέα λίστα τα φάρμακα με κόστος κάτω του 0,3 ημερησίως, ήτοι 9 ευρώ το μήνα για ένα κουτί παρόλο που θα αποζημιώνονται στο εξής πλήρως, θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου και σε περίπτωση επιλογής πρωτοτύπου σκευάσματος από τον ασθενή. Αυτό είναι το λεγόμενο νέο σύστημα, που αναφέρει με καμάρι ο κ. Σαλμάς, το οποίο σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να παίρνει είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο αρκεί το κόστος ημερήσιας θεραπείας να είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής.

Ωστόσο, φάρμακα που έχουν πλέον σημαντικά αυξημένη κατανάλωση, και σαφώς ακριβότερη τιμή, όπως για παράδειγμα τα αντιψυχωσικά που στην κατηγορία τους έχουν και πρωτότυπο σκεύασμα, και γενόσημο και of-patent, αν ο ασθενής επιλέξει το πρωτότυπο θα βάλει γερά το χέρι στην τσέπη γιατί η διαφορά είναι αρκετά τσουχτερή.

Ο κ. Σαλμάς όμως επιμένει ότι το μέτρο αυτό σύμφωνα και με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει την δαπάνη από την τσέπη των ασθενών περίπου 50 εκ. τον χρόνο και δεν θα την αυξήσει όπως λανθασμένα έγραψε ο Τύπος. Ουσιαστικά όμως το υπουργείο Υγείας αντί να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, επειδή ήξερε πολύ καλά ότι θα ξεσήκωνε πλήθος αντιδράσεων, έφερε στο προσκήνιο το κόλπο με την ασφαλιστική τιμή, η οποία όπως λέει ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να αναγκάσει γιατρούς και ασθενείς να επιλέγουν το σκεύασμα που το βολεύει. Μας κάνει χάρη μάλιστα διαμορφώνοντας την πληρωμή του πιο ακριβού σκευάσματος στο 50%-50% που σημαίνει μισό ο ΕΟΠΥΥ και μισό ο ασθενής (πλέον της συμμετοχής τους ασθενούς, το 25% δηλαδή), γιατί όπως τονίζει ο κ. Σαλμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη ο ασθενής όταν επιλέγει το πιο ακριβό το πληρώνει εξ ολοκλήρου. Να μη θυμίσουμε στον κ. Σαλμά ότι ζούμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης με χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες!

Να σημειώσουμε επίσης ότι σ’ αυτές τις χώρες δεν υπάρχει διατίμηση στα φάρμακα, είναι ελεύθερη αγορά! Εδώ και διατίμηση κάνει και ζητά ακόμα χαμηλότερη τιμή!

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα φάρμακα της λίστα 3816, καθώς επίσης τα νοσοκομειακά αλλά και τα δεσμευμένα από τον ΕΟΠΥΥ όπως είναι τα φάρμακα της υπογονιμότητας, δεν υπόκεινται σε συμμετοχή.

Παρόλα αυτά, ο καλός μας ΕΟΠΥΥ μια τρικλοποδιά μάλλον την ετοιμάζει στις εταιρείες. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός ξώφαλτσα αναφέρθηκε σ’ αυτό λέγοντας γενικά, ότι οι εταιρείες θα οδηγηθούν στη μείωση των τιμών που έχουν λιανική μεγαλύτερη της ασφαλιστικής για να πάρουν μερίδιο της αγοράς.

Αυτό που με φοβίζει όμως είναι, ότι όταν τελικά τα κουκιά μετρηθούν και δεν τους βγαίνουν όπως είχαν υπολογίσει, ο πονηρός ΕΟΠΥΥ θα προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά βάζοντας χέρι στην τσέπη των εταιρειών και ακολουθώντας το πρότυπο της Κύπρου, ζητώντας δηλαδή έξτρα έκπτωση ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης του κάθε φαρμάκου.

Ακολουθεί μία πρώτη γεύση της Λίστας…

Ανθή Αγγελοπούλου

Παρακαλώ εισάγεται το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχουν δοθεί. Προσοχή! Η σύνδεση σε "κλειδωμένες" ενότητες του portal απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας και μόνο.